Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A gázterv, a gázszerelő és a kazán

A gáz fogyasztói rendszer létesítése vagy a meglévő rendszer  módosítása, bővítése kizárólag szaktervező által megtervezett és a helyileg illetékes gázszolgáltató által előzetesen engedélyezett kiviteli tervek – vagyis gázterv – szerint megengedett.


A gázterv vagy az engedély által esetenként előírt közműengedélyek beszerzése a tulajdonos feladata, azonban a gázszerelő ehhez tud praktikus tanácsokat adni.

A gázszerelés végzésére – a gázfelhasználás veszélyessége miatt – kizárólag gázszerelésre jogosult gázszerelő, hivatalos nevén gázvezeték-szerelő, bízható meg. A jogosultságot a gázszerelő arcképes gázszerelő igazolvánnyal köteles igazolni. Azokat az Energiapartnereket, akik jogosult gázszerelők, ezen szöveg után vagy a cégkeresőben, itt találhatja meg. A létesített gázrendszert az üzembe helyezés előtt ellenőriztetni kell a helyi gázszolgáltató műszaki-biztonsági ellenőrével.

A teljes fogyasztói rendszer

A fogyasztói rendszer nem csak a gázvezetéket, a szerelvényeket, a kazánt és esetleg a vízmelegítőt foglalja magába, hanem az égéshez szükséges ún. égési levegőt biztosító elemeket és az égéstermék eltávolítására szolgáló kéményt vagy csővezeték-rendszert is. Korszerűsítés, kazáncsere, bővítés, de pl. az ablakcsere, kandalló vagy valamilyen elszívó ventilátor utólagos beépítése esetén is szükséges szaktervező megbízása. Ellenkező esetben a kazán vagy más gázkészülékek működése balesetveszélyes lehet! A gázszerelő a munkát kizárólag a jóváhagyott terv alapján végezheti el. Az engedélyezett terv alapján befejezett gázszerelést a gázszerelő köteles készre jelenteni a
gázszolgáltatónak és kérni az ellenőrzését. (Esetenként szükség lehet a kéményseprő-ipari közszolgáltató előzetes engedélyére is.) A fogyasztói rendszerben üzemelő kazán, vízmelegítő stb. üzembe helyezése csakis az eredményes műszaki-biztonsági ellenőrzés után megengedett.

Gázkészülékek üzembe helyezése

A kazánok, kombi kazánok, átfolyós vízmelegítők, bojlerek stb. üzembe helyezését az adott készülékre a készülék gyártója által kiadott üzembehelyezői-karbantartói jogosultsággal rendelkező gázszerelő végezheti.

A jogszabályban meghatározott esetekben előzetes tervezés és engedélyeztetés nélkül is végezhető gázszerelés, ilyenek az eredeti állapotot helyreállító javítás és az ún. egyszerűsített készülékcsere. Ezeket az erre tevékenységre jogosultságot szerzett gázszerelő végezheti.

Válasszon az alábbi, a szakterülethez értő, felkészült szakemberek közül!

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben