Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A bajorországi Erdingben lévő wellness-létesítmény a maga 35 szaunájával és gőzfürdőjével, 34 medencéjével, az összesen 2.700 m hosszúságú 27 csúszdájával, és a napi 5.000 látogatójával a világon a legnagyobb a maga nemében.

A DVGW, a Német Víz- és Gázszakmai Egyesület fenti címmel egy terjedelmes tanulmányt készíttetett.

A Malotech frissvízmodulok hőteljesítménye 56 és 700 kW között van, a készülékenkénti HMV-térfogatáram pedig 300 liter/percig terjed. A széles teljesítménytartomány különösen flexibilis alkalmazást tesz lehetővé.

Osztrák kutatók a SaLüH projekt keretében megoldásokat dolgoztak ki az olyan lakások melegvíz-termelésére vonatkozóan, amelyekben alig áll rendelkezésre hely az épületgépészeti berendezések elhelyezésére.

A GeoCollect cég műanyagból készült, különleges kialakítású, robusztus és a közvetítőközeg erőteljes örvénylését előidéző, függőlegesen elhelyezett talajkollektorai nagyon jól felveszik a környező talaj hőenergiáját.

A nagy épületek széles homlokzatai gyakran a megjelenésbeli egységességükkel, esztétikai átgondoltságukkal keltenek harmonikus hatást. A bluMartin GmbH most egy rejtett szellőztetési megoldást kínál a homlokzatokhoz, mégpedig az új freeAir ablakkávabélést.

Az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások terén elért innovatív megoldásokat, a témában kiemelkedő teljesítményeket ismerték el.

Az előírásoknak megfelelően előkészített fűtővíz biztosítja a berendezés hatékony üzemét és hosszú élettartamát.

Idén, immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre az „European Heat Pump Summit”, az Európai Hőszivattyús Csúcstalálkozó, most október 22-23.-án a nürnbergi vásárközpontban.

Az ötlet, hogy a jégkását (szivattyúzható víz/jég-keveréket) hőhordozó közegként alkalmazzuk, nem újkeletű. 20 évvel ezelőtt a hűtéstechnikai szakmát élénken foglalkoztatta ez a téma, és azóta számos referencia-berendezés is megvalósult, majd ez a technika feledésbe merült.

A tüzelőanyagcellák a magas elektromos hatásfokukkal és a kompakt építésmódjukkal tűnnek ki a többi kapcsolt hő- és áramtermelő berendezés közül.

Az egyes gyártó cégek 2019-ben megjelent app- és szoftverújdonságaiból mutatunk be néhányat.

A vízvezeték-csatlakozásoknál használt rugalmas tömlők sok elkerülhető, víz általi kárt okoznak. A németországi DEKRA saarbrückeni Anyagvizsgálati és Káranalitikai Laborja szakértőinek vizsgálatai során a rugalmas tömlők által okozott 80 káresetet értékeltek ki.

A csőkötéseknek az ivóvízvezeték-szereléseknél biztonságosnak, tartósnak és higiénikusnak kell lenniük

Döntő a biztonságos és gyors feldolgozhatóság

A Sanibel „Washlet 3001 Family” márkanevű bidet-WC-kombinációja a legjobb higiénia és tisztaság mellett az optimális komfort érdekében széles körű kezelési koncepciót kínál.

A gyakorlati tapasztalatok alapján a passzívházakban a nyári hőség esetén hűvösebb van, mint a hagyományos épületekben.

A légtömör építésmódnak köszönhetően a szellőztető-berendezések létesítése majdnem minden új építésnél, és sok felújításnál is ajánlott.

A hőszivattyús berendezések, mint energiatakarékos és környezetkímélő fűtési megoldások már a lakásépítések területén is teret hódítottak. Ezek kiválasztásánál és szerelésénél a következőkre kell ügyelni:

A fűtővíz helyes előkészítése megvédi a fűtőberendezést a vízkő, a korrózió és az eliszaposodás ellen.

Új épületeknél és nagyobb felújításoknál Németországban kötelező a DIN 1946-6 szerinti szellőzési koncepció kidolgozása.

Egy németországi kutatóintézet (a Fraunhofer Intézet) és egy kazángyártó közös projektjében célként tűzte ki a faelgázosító kazánok részére egy olyan innovatív tüzelési rendszer kidolgozását, amely minden üzemi fázisban biztosítja a stabil és tökéletes égést, és amely – különösen a finom por és a szén-monoxid vonatkozásában – rendkívül alacsony szennyezőanyag-emissziókat garantál.

Hogyan lehet egy iskolaépület energiafelhasználást tartósan csökkenteni? Erre a kérdésre a választ az Ulm közelében lévő Gebhard Müller iskola adja meg.

A Duscholux cég PanElle márkanév alatt olyan falburkoló rendszert fejlesztett ki, amely a csempeburkolatot hivatott helyettesíteni. Ezek a falburkoló panelek közel minden alapfelületre ráragaszthatók.

A 2015. március 10-14 között Frankfurt am Main-ban megrendezésre kerülő világméretű ISH Szakkiállításon a víz és az energia témakörében innovációk és termékújdonságok egész sora került bemutatásra. A több mint 50 országból érkező 2.400 kiállító 260.000 m2 alapterületen mutatja be újdonságait a szanitertechnika, az épület-, energia- és klímatechnika, valamint a megújuló energiaforrások területéről.

Az idei fűtési szezon kezdetére a Grundfos a kedvelt Alpha2 nedvestengelyű szivattyúsorozatát a gyors és egyszerű hidraulikai beszabályozás érdekében mérési és analizálási funkcióval alakította ki. 

A fotovoltaikus berendezések élettartama szakszerű telepítés és karbantartás esetén 30 év, vagy több. Azoknak a berendezéseknek az ártalmatlanítása, amelyek már kiszolgálták a maguk idejét, gazdasági szempontból még nem számottevő.

A hőszivattyúk jelentősége a jövő fűtéstechnikájában vitathatatlan. Ideje tehát, hogy a fűtésszerelők ezzel a témával intenzíven foglalkozzanak. A következőkben azokat a lényeges dolgokat foglaljuk össze, amelyekre egy hőszivattyú tervezésénél és szerelésénél ügyelni kell.

Egy gépi lakásszellőztetés központi készülékét a házban sok helyre lehet telepíteni. Azonban ezek nem mindegyike alkalmas a telepítésre.

A nyitott hűtési rendszereket üzemeltetőknek nagy gondot kell fordítaniuk a csírák és más szennyeződések elkerülésére. Ezt a 2047 számú VDI-irányelv (Higiénia a hűtőtornyok esetében) is megköveteli.

1. oldal / 2

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben