Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Fűtésszerelés egyszerűen

…és talán nincs is két ugyanolyan fűtési rendszer. Ennek egyszerű oka van: egy jól megtervezett és felépített fűtési rendszer harmonikusan illeszkedik a lakóház, lakás helyiségeihez, a benne lakók életviteléhez és a használatukhoz. Például egy mellékhelyiségben, mint egy gardrób, nincs szükség akkora melegre, mint egy nappaliban, hiszen előbbiben lényegesen kevesebbet fordulnak meg a lakók.

A Napból érkező sugárzást hőenergiává lehet átalakítani a napkollektor rendszer alkalmazásával. Magyarország területén egy négyzetméter felületre egy év alatt megközelítőleg 1300 kWh energia érkezik a Napból. Ebből napkollektorokkal 500-600 kWh hőenergiát lehet hasznosítani többnyire használati meleg víz előállítására, fűtésrásegítésre, medencék fűtésére, esetleg ipari vagy mezőgazdasági technológiai célra használható.

Fával akar fűteni?
Ha fával vagy úgynevezett mezőgazdasági melléktermékkel, pl. kukoricaszárral vagy szalmával szeretne fűteni, javasolt erre a célra kialakított biomassza kazánt használnia. Ez valóban megújuló és környezetbarát energiafelhasználás.

Fűtésszerelés: miért kell a jó szakember?

Oszlassunk el egy tévhitet: a fűtésszerelők vagy a kazánok szervizelői nem azért ajánlják erősen, hogy minden évben, még a hideg idők beállta előtt mindenki vizsgáltassa át fűtési rendszerét és a kazánját, mert ez valami „úri huncutság” lenne. A fűtési rendszer és benne a kazán az évek során, használat közben kopik, elkoszolódik, kormozódik, netán már nem működik biztonságosan. Ezért érdemes szakembert hívni, akiben megbízunk, aki ismeri a szakma csínját-bínját, mert nemcsak a pénztárcánk, hanem az egészségünk, rosszabb esetben az életünk lehet a tét. A felkészült fűtésszerelő vagy a szervizes ráadásul tisztában van az új technológiákkal, az esetleg megváltozott jogszabályokkal, így akár közvetve is megtakarítást tudnak elérni számunkra.

Lakás vásárlásakor a döntést befolyásoló legfontosabb szempontok egyike, amit a reménybeli tulajdonosok figyelembe vesznek, az a helyiségek fűtése. Új épületek tervezésekor szintén lényeges kérdés, hogy mivel és milyen módon fűtjük majd az adott ingatlant. Ugyanennyire nagy a jelentősége annak is, hogy ki, mikor, hogyan végzi el a fűtésszerelés feladatát.

...amelyek csökkentik az energiaköltségeket

Az alábbiakban csak néhány gyakran alkalmazató műszaki megoldást sorolunk fel, amelyekkel csak szemléltetni akarjuk, hogy kis műszaki beavatkozással és pénzügyi ráfordítással is javítható a fűtési rendszer működése és hatásfoka.

Magyarországon több, mint tízmillió tűzhely, vízmelegítő, konvektor, falikazán, kombikazán és kiskazán működik lakossági tulajdonban. Ezen gázberendezések legalább 10-15%-a biztonságtechnikai szempontból, 30-40%-a pedig energetikai szempontból elavult. A helyzetet súlyosbítja még, hogy a földgázfogyasztóknak csak kisebb része vizsgáltatja meg gázkészülék-szerelővel a berendezéseket, de ők is általában csak akkor, ha működési rendellenességet tapasztalnak. A gazdaságos és biztonságos működéshez azonban évente karbantartásra van szükség!

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben