Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A fűtéskorszerűsítés lehetséges változatai...

A fűtéskorszerűsítés lehetséges változatai... A fűtéskorszerűsítés lehetséges változatai...

...amelyek csökkentik az energiaköltségeket

Az alábbiakban csak néhány gyakran alkalmazató műszaki megoldást sorolunk fel, amelyekkel csak szemléltetni akarjuk, hogy kis műszaki beavatkozással és pénzügyi ráfordítással is javítható a fűtési rendszer működése és hatásfoka.

A magyar családok házaiban és  kisvállalkozók épületeiben működő fűtési rendszerek többsége elavult, beszabályozatlan vagy nincs karbantartva, ezért szinte biztos, hogy szükség lenne az alábbiak közül legalább egy megoldás alkalmazására:

A fűtés beszabályozása

Van olyan fűtési rendszer, amely annyira rosszul szabályozott, hogy az épületben lakók, dolgozók komfortérzetét is rontja, amiről jellemzően be is számolnak, ha egy Energiapartner ez iránt érdeklődik. Sok esetben azonban csak szakember tudja megállapítani, hogy a rosszul szabályozott fűtési rendszer feleslegesen sok energiát használ fel. A helyes beszabályozással - ami rövid idő alatt elvégezhető -, akár 10%-os költségcsökkenést is elérhet.

A beállított hőmérsékleten nyíló és záródó (termosztatikus) radiátorszelepek beépítése

Ezzel a megoldással megvalósul a helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozás, amely szintén csökkenti a fűtési költségeket, hiszen azokban a helyiségekben, ahol nincs szükség magasabb hőmérsékletre egy mozdulattal beállítható a radiátorszelep alacsonyabb értéke.

Az elavult, régi, energiazabáló szivattyú cseréje

A legtöbbször a gázszámlára koncentrálunk, holott a fűtési rendszer vizét keringető elavult szivattyú(k) magas áramszámlát eredményeznek.

A gázkazán évenkénti karbantartása, beállítása

Ahogy például az autók, úgy a kazánok is igényelnek karbantartást, beállítást. Egy ilyen vizsgálat nem csak a kazán hatékonyságát és megbízhatóságát javítja, hanem az épületben tartózkodók biztonságát is, mert az Energiapartner felhívja a figyelmet arra is, ha valami veszélyt idézhet elő. Így megelőzheti, hogy a lakótérbe egészségkárosító szén-dioxid vagy halált is okozó szén-monoxid áramoljon a fűtőberendezésből.

Kazáncsere: az elavult kazán cseréje nagyobb hatásfokú, korszerűbb készülékre

Magyarországon sok százezer épületben 20-30 éves, elavult, energiapazarló kazán és vízmelegítő működik. Az Öné hány éves?
A kazáncsere állhat egy korszerű, de nem kondenzációs üzemű – ezért olcsóbban beszerezhető – kazán beépítéséből is, mert már ez is lényesen csökkenti az energiapazarlást. Még nagyobb költségcsökkenés a kiváló hatékonyságú kondenzációs kazán beépítésével érhető el.

Használati meleg víz előállítására napkollektor alkalmazása

Az éghajlat, az épületek adottságai valamint a benne lakók, dolgozók igényei miatt a napkollektorok alkalmazása a legtöbbször csak használati meleg víz előállítására célszerű. Egy családi ház esetében jellemzően a vízmelegítésre használt energia 60%-át lehet megtakarítani egy adott évben.

Napkollektor felhasználása fűtésrásegítésre

A épület adottságai, funkciói, a benne élők vagy dolgozók igényei az esetek egy részében indokolhatják a napkollektor fűtésrásegítésre való alkalmazását. Ahogy a többi műszaki megoldást, úgy ezt is csak szakember segítségével lehet érdemes eldönteni.

Az ingatlan átépítése vagy a fűtéskorszerűsítés előtt a fűtési rendszer tervezése

A jelentősebb fűtéskorszerűsítés, de egy új ház építése esetén is szükséges a fűtési rendszer épületgépész tervezővel való terveztetése. Ez kis ráfordítást jelent, de az optimális méretű és műszaki összetételű fűtési rendszere jóval kisebb energiát fog felhasználni és jó komfortot biztosít az épületben tartózkodóknak.

A fűtéskorszerűsítést vagy egy új rendszer létesítését minden esetben felkészült szakemberrel érdemes megbeszélni és eldönteni!

Ne kockáztassa azt, hogy pénzt költ, de a várt költségcsökkenés nem következik be! Bízzon meg egy Energiapartnert!

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben