Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Egy feltaláló-team nulla energiaigényű szaunát fejlesztett ki

A szaunáknak nagy energiaigényük van. Egy házi szauna a szokásos hosszúságú szaunázás figyelembevételével 15 kWh energiát fogyaszt. Ezért tűzte ki célul 3 fiatal kutató, hogy 3 változatban nulla energiaigényű szaunát fejlesztenek ki, amelyeknél a szél- és a napenergiára, valamint ügyesen kiagyalt hőtároló rendszerre építenek. 

A finn szauna koncepciója a klasszikus szélmalomra épít. Ez a megoldás egy kisteljesítményű szélerőműre való csatlakozást, és egy innovatív energia-tároló, és    -átalakító rendszer integrációját tartalmazza. Az energia-tároló- és átalakító rendszer egy mechanikus és egy termikus energiatárolót, valamint egy elektromos generátort, és egy hőerőgépet foglal magában.

A török gőzfürdő, a hamam koncepciója a napenergiával való ellátásra épül. Az innováció ebben az esetben a gőz közvetlen előállításában rejlik. Az energiatárolásra fázisváltó anyag (PCM) szolgál, amely hőfelvételnél megolvad, és hőleadásnál újra megszilárdul.    

A dél-németországi klímatikus viszonyokra kifejlesztett sváb modell áramtermelő fotovoltaikus paneleket kombinál termikus napkollektorokkal, amelyek hőtermelésre és hőtárolásra szolgálnak. A rendszer az egyszerűségével és a hatékonyságával tűnik ki, és alkalmas lehet a házi használatra is.

A kutatók szabadalmi bejegyzést kértek a találmányaikra, és következő lépésként a sváb modell prototípusként való megépítését tervezik.

(Forrás: www.haustec.de)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben