Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Hőtároló pótolja a gőzkazánt

Az elmúlt év szeptemberében a világ legnagyobb nagyhőmérsékletű rejtetthő-tárolója a végleges helyére került, mégpedig a németországi Wellesweiler fűtőerőművébe.

Ez a fűtőerőmű más ipari fogyasztók mellett ellát egy olyan gyárat is, ahol gőz felhasználásával műanyag-fóliákat gyártanak. Ehhez a gyártási folyamathoz eddig egy gőzkazánt állandóan minimális terhelésen kellett járatni, ami nagy veszteségekkel járt.  Mivel a gyártási folyamat nagyon érzékenyen reagál a gőz paramétereinek változásaira, ezért a gőzkazán kiváltására egy megfelelő megoldást kellett kifejleszteni.

A gőzkazán pótlására tervezett tárolóval szemben elvárás volt, hogy egy negyedórás üzem során 6 MW teljesítményt produkáljon, és a gőz nyomása 26 bar, hőmérséklete pedig legalább 300 °C legyen. A projektben részvevő kutatók a tároló minimális kapacitására 1,5 MWh-t számoltak ki. A tárolóba töltött közeg nátriumnitrát, amely 305 °C-on megolvad, és ehhez az olvadási folyamathoz nagy energiamennyiséget (94 kWh/m3) tud felvenni. A tároló kisütésénél a só újra megdermed, és leadja a korábban felvett hőenergiát. A tárolóban egy csőköteges hőcserélő van elhelyezve, amelynek a csövein keresztül áramlik a víz, illetve a vízgőz, a hőtároló közeg pedig a köpenytérben helyezkedik el. A megfelelő teljesítmény elérése érdekében a hőcserélő-csöveket kívülről bordázással látták el.

További információk a Környezetvédelmi Minisztérium által támogatott projektről:https://forschung-energiespeicher.info/.

(forrás: www.bine.info)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben