Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Új követelmények a fűtőberendezések hatékonyságnövelésével szemben

Németországban az előírások szerint minden, 1996 előtt létesített fűtőberendezést is energiacímkével kell ellátni.

Ha a fűtőberendezés már legalább harminc éves, akkor azt teljes egészében ki kell cserélni. Az előírások 2019. szeptember 26.-ától egy újabb változással egészülnek ki. A kazánok hatékonyságát jelző energiacímke új skálázást kap, mivel egy új hatékonysági osztály, az A+++ kerül bevezetésre, két régi osztály, az E és a G pedig törlésre kerül.

A szigorítások oka, hogy a lakóépületek esetében a széndioxid-emisszió 70 %-át a fűtés okozza. Különösen a régi fűtőkészülékek azok, amelyek többnyire energiapazarló módon működnek, és így megnövelik az üzemköltségeket, és jelentősen terhelik a klímát.

Az új skálázás azt jelzi, hogy nő a fűtőkészülékek hatékonyságának jelentősége. Az ezzel kapcsolatos előírások pedig tovább fognak szigorodni: a következő módosítás 2021-ben vagy 2022-ben várható. Az elektromos készülékektől eltérően azonban a fűtőberendezések energiacímkéje nem ad felvilágosítást a fűtés üzemköltségéről.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy az Európai Unió új fűtésekre vonatkozó energiacímkéje különbözik a régi fűtésekre vonatkozó német energiacímkétől. Mindkét címkézésnek azonban az a hosszútávú célja, hogy a fűtés területén növekedjen az energetikai hatékonyság, és hogy megmutatkozzanak a környezetkímélő fűtések előnyei.

(forrás: www.haustec.de)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben