Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Gázüzemű hőszivattyúk – gázüzemű hűtőgépek

A gázüzemű hőszivattyúk nagyobb létesítmények esetén nagy hatékonyságú alternatívái lehetnek az elektromos hőszivattyúknak.

Ezeknél elektromos energia helyett üzemanyagként gázt használnak arra, hogy a talajvízben, a talajban vagy a levegőben rendelkezésre álló környezeti energiákat magasabb hőmérsékletszintre emelve hasznosítsák. A tárolható primer-energiahordozó, a földgáz mellett mindenféle műszaki átalakítás nélkül üzemanyagként biometán is használható, és így a gázüzemű hőszivattyú klímasemleges módon üzemeltethető.

A gázüzemű hőszivattyúk területén két technológiai alapelv létezik. A gázmotoros hőszivattyúk esetén egy robbanómotorral meghajtott kompresszor végzi a gőz-halmazállapotú hűtőközeg komprimálását. A gázszorpciós hőszivattyúk esetén pedig a kompresszort egy ún. termokémiai kompresszor helyettesíti. Ennél ennek a részegységnek a kiűzőjébe vagy adszorberébe hőenergiát kell bevezetni, amely gáz elégetése révén keletkezik. A hűtőközeg folyadékban való elnyeletése (abszorpció) során vagy valamilyen alkalmas szilárd anyag felületén történő megkötése (adszorpció) során  hőenergia szabadul fel.

A gázmotoros hőszivattyúk hajtásai a járműgyártásban alkalmazott motoroktól eltérően más fordulatszám-tartományban üzemelnek, és ezek a hőszivattyúk hatékony hőcserélőkkel vannak felszerelve. A gázüzemű hőszivattyúk optimális alkalmazási eseteinél egész évben egyidejűleg hűtési és fűtési igények is jelentkeznek.

(forrás: asue.de)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben