Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Okosház, amely védi azt a szélvihartól és a jégesőtől

Az ABB-free@home® épületautomatizálási rendszer nemcsak a családi házaknál és a társasházaknál vált be, hanem egész lakóparkok esetében is.

Egy svájci, 168 lakást magába foglaló lakópark esetén az ABB okosház rendszere megbízhatóan védi a külső oldali mozgatható árnyékolószerkezeteket az időjárási viszontagságok ellen, és így a bérlőknek további komfortot kínál.

Az ABB-free@home® rendszer révén minden lakáshoz fixen több beavatkozási értéket programoznak be annak érdekében, hogy megvédjék az árnyékolószerkezeteket a szélvihartól és a jégesőtől. A vászonból készült kazettás előtetőket 28 km/h, a függőlegesen elhelyezett napvédőponyvákat pedig 38 km/h szélsebesség felett a mozgatómotor behúzza. Ha a szélsebesség meghaladja a 70 km/h-t, akkor a lamellás árnyékolókat is behúzza a rendszer. A kazettás előtetőket és a lamellás árnyékolókat akkor is behúzza a motor, ha jégeső várható.

A szélsebességeket a tetőn elhelyezett időjárásjelző állomások mérik. Az említett svájci lakópark esetében négy ilyen állomás van telepítve, különböző helyeken. A jégesővel járó időjárásra vonatkozó adatokat az ún. jégesőbox gyűjti, ami a pincében van felszerelve. Ez az adatokat online kapja, majd kiértékeli azokat. Ha az előbbi határértékeket meghaladó erős szél vagy jégeső várható, akkor az időjárásjelző állomások vagy a jégesőbox jelet küldenek az ABB-rendszer vezérlésének, amely kiadja a megfelelő parancsot.

(Forrás: new.abb.com)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben