Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A hőszivattyúk a régi épületekben való alkalmazásnál is megbízhatóan működnek

A fűtéstechnika területén az új építések esetén az elektromos hőszivattyúk domináns szerepet játszanak. Ezek a hőtermelők azonban a régi épületekben való alkalmazásnál is megbízhatóan és környezetbarát módon üzemelnek.

Erre az eredményre jutottak a németországi Fraunhofer Intézet Szoláris Energiarendszerek kutatócsoportjának kutatói, akik egy kutatási projekt keretében 56 db, hőszivattyúval (ebből 29 db külsőlevegős volt) fűtött régi épületet vizsgáltak meg. A bennük felszerelt hőszivattyúk többnyire tökéletesen működtek, és üzem közben csak ritkán fordult elő zavarjelenség. A mérések alapján meghatározott CO2-emissziók a földgáz üzemű kondenzációs kazánokkal összehasonlítva 19-57 %-kal kisebbre adódtak ki. A hőszivattyúk hatékonyságát alapvetően a fűtővíz hőmérséklete befolyásolja, amely hatékonyság az épület fajlagos hőigényétől és a hőleadó rendszerek fajtájától függően széles tartományban ingadozik.

A kutatás további fontos megállapításai a következők voltak:

  • A meglévő épületekben alkalmazott hőszivattyúknak alapvető szerepük van az energetikai fordulat végrehajtásában, mivel a meglévő épületek Németország összes végenergiafelhasználásának 30%-át igénylik.
  • A vizsgálatba bevont külső levegős hőszivattyúk szezonális COP-értéke 2,5 és 3,8 közé esett.
  • Az elektromos fűtőbetétek ritkán üzemeltek, külső levegős hőszivattyúk esetén ezek az éves fűtési energia mindössze 1,9 %-át szolgáltatták.

(Forrás: www.haustec.de, 2020. július 28.)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben