Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A hővisszanyerős szellőztetéssel akár 50 % fűtési energia is megtakarítható

Németországnak az energiaimporttól való függését gyorsan csökkentenie kell, hogy biztosíthatók legyenek az ellátásbiztonság és a megfizethető energiaárak.

A klímavédelmi célok elérése is megköveteli az energiaigény csökkentését. A Német Fűtési Ipar Szövetsége és az Épület és Klíma Szakszövetség állásfoglalásukban olyan intézkedéseket javasolnak, amelyek az előbbi célokhoz döntő módon járulhatnak hozzá, vagyis a hővisszanyerős lakásszellőztetés minél szélesebb körű alkalmazását, amely végenergia szinten 25-50 %-os fűtési energiamegtakarítást, és a széndioxid-emisszió hasonló nagyságrendű csökkenését teszi lehetővé.

Az említett két Szövetség az Épületenergetikai Törvény tervezett módosításával összefüggésben az alábbi három lépést javasolja, hogy csökkentsék az energia pocsékolást a szükségtelen szellőzési hőveszteségek révén:

  • Az épület távozó levegőjéből származó hővisszanyerést megújuló energiaként kellene elismerni.
  • Annak érdekében, hogy minden új épületben hővisszanyerős szellőztető berendezés kerüljön beépítésre, azt kötelező standartként kellene rögzíteni. A nagyon jó légtömörségű épülethéjazatokkal rendelkező modern épületekben lévő szellőztető berendezések biztosítják a szükséges minimális légcserét, és gondoskodnak a kiváló levegőminőségről.
  • Az épületfelújítások területén egy vonzó támogatási rendszert kellene bevezetni, hogy ez a jövőbe mutató technológia ott is alkalmazásra kerülhessen.

(forrás: haustec.de, 2022. április 4.)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben