Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Az őszi avar lehet a klímasemleges energiatermelés új tüzelőanyaga?

Évről évre hatalmas mennyiségű avar keletkezik, amely új szerepet tölthet be a hőtermelésben. 

Az avar lassan rothad el, ezért inkább nem kívánatos alapanyag a komposztáló-berendezések számára. Azonban a megfelelő előkezelés után jó égési tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket a tulajdonságokat akarják a kutatók tisztázni, abból a célból, hogy az őszi avar kommunális hasznosításához egy zárt körforgást fejlesszenek ki. Egy olyan koncepciót akarnak megalkotni, amelyben biomassza-tüzelőberendezésekben energiatermelés céljából hasznosítják ezt a regionális tüzelőanyagot, és a tüzelési maradékot a termőföldek tápanyagaként hasznosítják.

A német városokban és falvakban a becslések szerint évente 620.000-740.000 tonna avar keletkezik. Ez több, mint a milliós lakosszámú Köln éves összes hulladékképződése. A csúszós utak, valamint az utcai lefolyócsatornák eldugulásának elkerülése érdekében a köztisztasági vállalatoknak az avart folyamatosan el kell távolítaniuk.

A problémás komposztálás helyett célszerűnek tűnik az avar tüzeléstechnikai célú hasznosítása. Ennek érdekében az avart meg kell tisztítani az olyan szennyeződésektől, mint a kövek és a homok, amelyek megléte esetén az avar salaktartalma extrém esetben az 50 %-ot is elérheti. A tüzelésnél problémát jelent a magas nedvességtartalom is, ami az időjárástól függ. A tüzeléstechnikai hasznosítás célja a regionális, egyidejű hő- és áramtermelés kell legyen.

(forrás: haustec.de)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben