Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Hidraulika a fűtéstechnikában

A hőtermelés és a hőfelhasználás összhangja csak akkor teljesül, ha a fűtőberendezés hidraulikája rendben van.

A fűtőberendezések felújításánál sok fűtésszerelő egyedül csak a hőtermelőre koncentrál. De még az új szereléseknél sem áll minden fűtéstechnikai rendszerkomponens a figyelem középpontjában. Célszerű azonban a teljes rendszerben lévő minden komponens összhangjára ügyelni. A melegvizes fűtési rendszerek alapvetően két részből állnak; a hőtermelő áramköréből, és a hőfelhasználók áramköréből.  

Ha ez a két rész gondosan és eredményesen van egymással kombinálva, csak akkor tud a fűtőberendezés rendeltetésszerűen és energiahatékonyan működni. Ahhoz, hogy a mindenkor szükséges fűtővízáramokat és -hőmérsékleteket oda irányítsuk, ahol felhasználásra kerülnek, a fűtéstechnikai szakembernek egy alkalmas hidraulikai kapcsolást, és az ehhez illeszkedő szabályozószerelvényeket és szabályozási stratégiákat kell kiválasztania. Ennél mindenek előtt a berendezésspecifikus követelmények a mértékadóak.

A tervezésnél különleges figyelmet érdemel a hőtermelők fajtája és darabszáma: olaj- gáz- vagy szilárdtüzelésű, alacsonyhőmérsékletű, vagy kondenzációs kazán, hőszivattyú, napkollektoros berendezés, egy- vagy többkazános rendszer, esetleg multivalens hőtermelés. Ezek a gyártmányok különböző követelményeket támaszthatnak a tervezéssel szemben, például minimális, vagy maximális visszatérő hőmérséklet, és minimális vagy maximális térfogatáram betartását.

Forrás: SBZ Monteur

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben