Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Klímasemleges távhő: sok ösvény vezet a szénkivezetéshez

A kommunális távhőszolgáltatás klímasemleges átalakításánál nem létezik egyetemleges megoldás.

Szóba jöhet többek között a folyóvizek hőtartalmának kinyerése, a napenergia és az ipari hulladékhő hasznosítása, valamint a hulladékégetés is. Egy, a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal részére készített tanulmány bemutatja, hogy a hőszolgáltatóknak milyen lehetőségeik vannak arra, hogy búcsút vegyenek a gáz- és széntüzeléstől, és hogy mit kell tennie a szövetségi kormánynak az átalakítások felgyorsítása érdekében.

Németországban a távhőtermelés jelenleg még kb. 80 %-ban gázzal és szénnel történik. A szövetségi kormányzatnak az a célja, hogy 2030-ig a távhő 50 %-a klímasemleges módon kerüljön megtermelésre. Ennek elérése érdekében a hivatkozott tanulmány egy Megújuló Hőenergia Infrastruktúra Törvény (EWG) megalkotását javasolja többek között a következő tartalommal:

  • A hatékony távhőhálózatok létesítésének szövetségi támogatását törvényileg garantálni kell.
  • A kommunális hőenergetikai tervezést kötelezővé kell tenni.
  • Kötelező közbenső lépéseket kell előírni, amelyekkel a távhőhálózatok üzemeltetői 2045-ig elérhetik a hálózataik teljes klímasemlegességet.
  • A nagytérfogatú hőtárolók, és nagyteljesítményű hőszivattyús berendezések tervezését fel kell gyorsítani, a hulladékhő hasznosítását kötelezővé kell tenni, és meg kell teremteni a használati melegvíz környezeti hőenergiával való megtermelésének lehetőségeit.

Forrás: haustec.de

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben