Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Tanulmány a központi légtechnikai rendszerekből származó energiamegtakarítási potenciál fejlődéséről Németország nem lakás céljára szolgáló épületeiben

Fenti címen készíttetett 2022-ben egy átfogó tanulmányt a németországi Klíma és Épület Szakszövetség valamint a Légtechnikai Készülékek Gyártóművi Szövetsége.

A tanulmányban megállapítást nyert, hogy Németországban a hővisszanyerési technika pozitívan fejlődött, és sikeresen elterjedt a légtechnikai berendezésekben. Az energetikai jellemzők 2017-ben bekövetkezett stagnálása után a visszanyert hőmennyiség lényegesen nőtt, és 2021-ben elérte a 30 TWh/év primerenergiamegtakaritási értéket. Így a hővisszanyerés révén visszanyert hőenergia 2011-hez képest mintegy megduplázódott. Ez érvényes a széndioxid-emisszió megtakarításra is, ami a 2011 évi 4,14 millió tonna/év értékről 2021-re 8,53 millió tonna/év-re nőtt.

A következő években ez a fejlődés folytatódni fog, mivel a régi és kevésbé hatékony berendezéseket új és hatékonyabb berendezésekre fogják lecserélni. Egyéb regeneratív hőkinyerési technológiákkal összehasonlítva a kutatók megállapították, hogy a környezeti energiákat hasznosító hőszivattyúkkal Németországban 2019-ben 14,7 TWh, a szolártermikus berendezésekkel pedig 8,5 TWh energiát nyertek ki. A nem lakóépületekben lévő hővisszanyerő berendezésekből származó hőenergia ugyanebben az évben 27,6 TWh volt, vagyis 20 %-kal több, mint a hőszivattyúk és a szolártermikus berendezések által kinyert energia összesen.

Forrás: fgk.de

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben