Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Az épületek vízellátó rendszereinél az égészségvédelem megelőzi az energiatakarékosságot

Amióta az épületek hőszigetelésével és hatékonyabb fűtési rendszerek létesítésével már hatalmas energiamegtakarításokat értünk el, a HMV-ellátás relatíve változatlan energiaigénye került a fókuszpontba.

Annak érdekében, hogy a HMV-ellátás területén a lehetséges energiamegtakarítási potenciálok feltárhatók legyenek, a DVGW 2022. novemberében egy széleskörű egyeztetést tartott, amelynek célja az volt, hogy feltárják, van-e nagyobb energiamegtakarítási potenciál a HMV-ellátásban anélkül, hogy veszélyeztetnénk a fogyasztók egészségét. Az egyeztetés legfontosabb megállapításai a következők:

  1. 1. A melegvíz nem komfort-okokból olyan meleg, mint amilyen, hanem az emberi egészség közvetlen védelme miatt.
  2. 2. A HMV-rendszereknek több különböző részegysége/szakasza van. Ezek közös tulajdonsága, hogy bizonyos feltételek mellett a kórokozók (legionellák) elszaporodhatnak bennük.
  3. 3. A legionellák olyan környezeti baktériumok, amelyek kis koncentrációban az ivóvíz természetes velejárói. Ezek elszaporodásánál és belégzésénél súlyos tüdőgyulladás fordulhat elő.
  4. 4. A legionella baktériumok által okozott megbetegedések közel teljesen elkerülhetők.
  5. 5. A legionellák szaporodásának megakadályozása miatt nagyobb mértékű energiamegtakarítások a HMV-területen rövidtávon nem realizálhatók.
  6. 6. Az új épületek tervezésénél, és a felújításoknál felül kell vizsgálni azt, hogy van-e ott szükség egyáltalán melegvízre.

Forrás: dvgw.de

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben