Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Gázkazán használata és a szén-monoxidmérgezés elkerülése

Magyarországon jellemzően évente 20-30 ember hal meg szén-monoxidmérgezésben. A tragédiákért legtöbbször a fűtési rendszer kiépítése, üzemeltetés során elkövetett hibák a felelősek. A megelőzés egyik módja a biztonságot szem előtt tartó gázszerelés, a szabályos égéstermék-elvezetés és az égésilevegő-bevezetés kialakítása, a gázkészülék rendszeres ellenőrzése és karbantartása, valamint a rendeltetésszerű üzemeltetés. A biztonsági intézkedéseket kiegészíti – elsősorban a lakótérben működő nyitott égésterű gázkészülékek esetében – a légtérben esetlegesen felszaporodó, szagtalan, gyilkos szén-monoxid gázra figyelmeztető jelzőkészülékek használata. (Megjegyzendő, hogy az égéstermék visszaáramlása, a fentiek hiányában fa vagy más szilárd tüzelőanyag tüzelése esetében is megtörténhet. Ennek veszélyessége csak azért kisebb valamivel, mert az ilyen tüzelőberendezések magasabb füsthőmérséklete miatt erősebb a kémény huzata és maga a kiáramló égéstermék is szagos.)

A gondos gázszerelés elengedhetetlen

A megbízható épületgépész – gáztervező, gázszerelő, fűtésszerelő, gázkészülék-szervizes – szakember által elvégzett tervezés, kivitelezés, üzembe helyezés az alapja a balestek elkerülésének. Ezekhez a feltételekhez kazáncsere, új fűtési rendszer kialakítása vagy fűtéskorszerűsítés alkalmával is érdemes szigorúan ragaszkodni.
A kémény esetleges hibáira szintén fontos figyelni, hiszen például tégla- vagy vakolatdarabok lehullása vagy madarak, rovarok beköltözése miatt a kémény beszűkülhet, de a nyitott égésterű gázkészülékből leggyakrabban akkor áramlik vissza égéstermék, ha pl. a jól záródó ablakokon keresztül nem képes elegendő levegő beáramolni a helyiségbe, vagy olyan elszívó berendezés üzemel, amelyik „legyőzi” a kémény szívó hatását. Ezekben az esetekben a visszaáramló égéstermék hatására a helyiség levegőjében feldúsul a szénmonoxid. A szellőzés zavartalanságának ellenőrzését ezért nem szabad elhanyagolni.
(Megjegyzendő, hogy az égéstermék visszaáramlása, a fentiek hiányában fa vagy más szilárd tüzelőanyag tüzelése esetében is megtörténhet. Ennek veszélyessége csak azért kisebb valamivel, mert az ilyen tüzelőberendezések magasabb füsthőmérséklete miatt erősebb a kémény huzata és maga a kiáramló égéstermék is szagos.)

Jelzőkészülékek szolgálatban

A fűtés szezonjának végével az építkezés, fűtéskorszerűsítés időszaka jön el. Nyitott égésterű gázkészülék használata esetén érdemes olyan vészjelző beszerzését is fontolóra venni, amely figyelmeztet a levegő minőségének veszélyessé válására.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közelmúltban tíz szén-monoxidjelzőt vizsgált meg, s a Honeywell H450EN egyedüliként felelt meg az EN50291:2010 szabvány előírásainak. A többi 9 típus kereskedelmi forgalomban kapható ugyan, de nem felelt meg az elvárható, biztonságot garantáló követelményeknek. A megbízható érzékelés és a hatásos riasztás mellett fontos ugyanis, hogy a készülékek rendelkezzenek magyar nyelvű feliratokkal, hiszen a használati utasítás pontos betartása nem mellőzhető. Amelyik termék ilyen ismertetővel nincs ellátva, annak alkalmazása súlyos kockázatokat rejt magában.

Védelmet csak a megfelelő elhelyezés nyújt

A vizsgálatok során a Honeywell H450EN vészjelző fürdőszobában 25 ˚C és 90%-os relatív páratartalom mellett üzemképes maradt, továbbá 1 órás 100%-os relatív páratartalom esetén sem észleltek meghibásodást. Elmondható, hogy a Honeywell H450EN saját felelősségre használható fürdőszobában a következő feltételekkel: A fürdőszobában a nyílt égésterű tüzelőberendezés megfelelő légellátását biztosítani kell. A jelzőberendezést a használati útmutató szerint a belső falon kell elhelyezni. Az intenzív páraképződést fontos kerülni. Ködszerű pára esetén, szellőztetés után, a vészjelző üzemképességéről a teszt gomb lenyomásával meg kell győződni. A vészjelző gázkészülékek, de fatüzelésű kazán mellett is alkalmazható, az égéstermék-visszaáramlása ugyanis mindkét esetben elfordulhat.

Jó fűtésszerelő, gázszerelő, gáztervező, épületgépész

És végül még valami: egy felkészült épületgépész szakember (pl. épületgépész tervező, gáztervező, gázszerelő, fűtésszerelő, a gázkészülék szervizes szakembere) az Ön lakótere és a benne üzemelő berendezések szemrevételezése alapján megnyugtató véleményt és tanácsot tud adni azzal kapcsolatban, hogy van-e, lehet-e veszélyhelyzet és ha igen, akkor mi a teendő. Az Energiapartnerek is ilyen szakemberek. Válasszon a cégkeresőből közülük!                                                                                                                        

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben